Welke supplementen voor je paard voor een sterke spieren in de bovenlijn?

Ben je op zoek naar een fijn supplement om de spierontwikkeling te bevorderen in de bovenlijn van je paard? Dan ga ik je in dit artikel verder helpen

Wat hebben spieren nodig om te ontwikkelen?

Om spieren goed te kunnen ontwikkelen zijn er een aantal dingen van belang in een willekeurige volgorde:

  • De juiste voeding
  • Een goede training
  • Een goed passend harnachement
  • Opsporen/behandelen blessures

Juiste voeding

De juiste voeding begint altijd bij een goede kwaliteit ruwvoer: dit is het allerbelangrijkste voor je paard. Kwalitatief goed ruwvoer en eventueel wat krachtvoer. Je kunt bij verschillende partijen het ruwvoer laten analyseren om te zien van welke kwaliteit het is.

In het ruwvoer (en het eventuele krachtvoer) zit normaal gesproken voldoende eiwit om je paard te helpen met de ontwikkeling van zijn spieren. Maar mocht je toch zien dat de spieren nog niet genoeg ontwikkelen kan het raadzaam zijn om hem te ondersteunen met de juiste supplementen!

Goede training

Alleen goed voer zorgt natuurlijk niet voor goede spieren: stel je zou zelf altijd gezond eten dan wordt je niet ineens gespierd. Daarvoor moet je een goed trainingsschema gaan hanteren.

In een trainingsschema is het erg belangrijk om te zorgen voor balans. Combineer een zwarte training met een dag lichtere training om zo het herstel van de spieren te stimuleren! Niet te veel zware training achter elkaar: dan beschadig je de spieren alleen maar en zullen ze niet kunnen groeien! Wanneer je echter langer op lage intensiteit traint dat zul je zien dat de spieren ook niet gaan groeien. Alles valt en staat dus met de juiste balans voor je paard!

Als toevoeging op een goede training is het verstandig om ook te zorgen dat je paard naast de momenten dat je met hem werkt op andere momenten ook vrij kan bewegen. Het liefst is je paard bijna de hele dag in beweging in plaats van op stal te staan. Bijvoorbeeld door hem in de paddock/wei te zetten, los te gooien of in de stapmolen te zetten kan ook veel helpen.

Goed passend hanarchement

Wanneer je zadel niet goed past zul je zien dat de spieren langs de bovenlijn ook niet de ruimte krijgen om te ontwikkelen, en misschien juist wel afnemen! Dit is een van de allergrootste problemen tijdens het zadelpassen die Raisa van Zadel-logisch tegen komt, ze heeft er twee leuke video’s over gemaakt:

Een spier moet natuurlijk wel de ruimte krijgen om te kunnen groeien: tijdens de training zul je al zien als de spier warmer wordt dat hij groeit mits hij de ruimte daar voor krijgt.

Opsporen/behandelen blessures

Als je merkt dat de bespiering van je paard niet toeneemt terwijl je wel het juiste voer geeft, passend zadel hebt en een goede training hebt dan kan het ook zijn dat je paard misschien last heeft van een blessure of ander ongemak! Overleg met bijvoorbeeld je instructeur, DA of misschien osteopaat of zij een idee hebben waar het probleem kan zitten!

Laat ook regelmatig een masseur langs komen: het stimuleer het weefselherstel en geeft een betere doorbloeding waardoor ook juist weer de spieren kunnen groeien.

Supplementen voor spierontwikkeling voor je paard

Zijn de bovenstaande punten allemaal in orde? Dan kun je kijken naar supplementen! Om spieren te stimuleren te groeien heb je eiwitten nodig! Maar pas op: ook hier weer zorg voor de juiste balans. Aan te veel eiwitten heeft je paard niets. Pavo heeft een mooi overzicht aan hoeveel eiwit gemiddeld benodigd is. Magnesium zorgt er voor dat spieren kunnen ontspannen: wanneer je merkt dat je paard stijve spieren heeft na het rijden is het handig een supplement te kiezen waar ook magnesium in zit!

Welke supplementen zijn er allemaal en wanneer kies je voor wat? We zetten er een aantal op een rij, er zijn er natuurlijk veel meer!

  • Creapro PharmaHorse: Zonder toegevoegde suiker. Bevat 3 belangrijke aminozuren (eitwtten) en bevat ook magnesium
  • Havens EquiForce E+: In dit supplement zitten zowel verschillende aminozuren (eiwitten) als Magnesium en vitamine E met selenium om te zorgen dat er minder melkzuur gevormd kan worden om stijve/gespannen spieren te voorkomen.
  • Sectolin Muscle Builder: Bevat natuurlijk gekweekte zoetwateralgen: die bekend staan om gunste effecten op weerstand en herstel van sportpaarden
  • Pavo MuscleBuild: Dit supplement bevat weipoeder: die bevat de belangrijke aminozuren (eiwitten) om spieren snel op te bouwen)Dit supplement bevat geen tarwe dus ook te gebruiken voor paarden die gevoelig zijn voor gluten. Er zit 7% suiker in.

In plaats van echt een supplement kun je het ook zoeken in muesli of vitamine brok zoals:

  • Vitalbix Daily Complete: Zit laag in suikergehalte is (3%), bevat geen granen, wel extra vitaminen en aminozuren om de spieren te ontwikkelen. Ondersteunt ook een gezonde darmflora
  • Pavo Topsport – En fijne muesli met diverse aminozuren en ook magnesium, zit zeer hoog in de eiwitten dus alleen bij echt zware training.

Category: Paard
Volgend bericht
Wat voor soort bodyprotectors zijn er en welke moet je kiezen?
Vorig bericht
Rijbroeken met stoffen zitvlak
Menu