Welke stijgbeugels moet je kiezen?

Zoveel soorten, zoveel maten. Veiligheidsbeugels, zware beugels, lichtgewicht beugels. Vroeger had je gewoon 1 soort stijgbeugels inmiddels zie je door de bomen het bos niet meer. Ik ga je helpen!

Welke stijgbeugels passen bij jou?

Veilgheidsstijgbeugels

Je hebt tegenwoordig speciale veiligheidsstijbeugels: de meest bekende is degene met een elastiek aan de buitenkant. Zodra je valt kan je voet dus niet blijven hangen in deze beugels: het elastiekje schiet er gewoonweg af. Nadeel hier van is wel dat je je elastiekje moet gaan terug zoeken, dat is soms nog wel eens een uitdaging :o). Of zorgen dat je altijd extra bij de hand hebt natuurlijk. Dit zijn de meest verkochte soort veiligheidsbeugels die ook niet gelijk erg duur zijn!

Voorbeelden daarvan zijn:

Er zijn ook speciale korfjes/kapjes (veiligheidstoeclips) die je aan de voorkant van je beugels kunt doen: ze voorkomen dat je voet er door de voorkant van de beugel heen kan schieten. Soms blijven mensen echter toch nog hangen in het kapje!

Voorbeelden van deze toeclips:

Dan heb je ook nog beugels die aan de zijkant open kunnen klappen wanneer er aan de zijkant van de beugel druk komt. Je hebt dan toch een “gesloten” beugel tijdens het rijden maar als je valt dan vouwt hij omlaag.

Voorbeelden van beugels die aan de zijkant open kunnen klappen:

Lichtgewicht stijgbeugels

Sommigen geven de voorkeur aan lichtgewicht beugels: daar is gelukkig ook genoeg keuze in!

Let erbij wel op vooral de plastic varianten verlies je tijdens het rijden wat sneller en zijn wat lastiger weer terug aan te krijgen. De aluminium varianten zijn daar vaak beter in.

Voorbeelden van lichtgewicht stijgbeugels zijn:

Stijgbeugels bij blessures

Wanneer je een blessure hebt en daardoor bijvoorbeeld last van je knieën hebt kan het lonen om te kijken naar beugels die meer schokdemping hebben zodat je tijdens het rijden er minder last van hebt. Deze beugels zijn vaak wel een stuk duurder dan de gewone beugels maar je kunt er veel profijt bij hebben wanneer je er last van hebt!

Beugels met extra schokdemping zijn bijvoorbeeld:

Beugels met net iets andere vorm kunnen ook helpen bij knie of bijvoorbeeld enkel klachten.

Stijgbeugels met meer grip (bijv voor cross)

Wanneer je gaat springen of crossen wil je vaak net wat meer en betere grip hebben dan wanneer je gaat dressuren. Het beste kun je dan kiezen voor beugels met een iets bredere voetplaat met extra grip.

Voorbeelden van beugels met meer grip:

Roxana gebruikt het liefste de Schockemöhle titanio stijgbeugels – In Nederland alleen te verkrijgen via Braaaf Ruitersport momenteel. De eerder genoemde BR Stijgbeugel Gasperina lijkt er op en is een stuk goedkoper 🙂

Category: Paard
Volgend bericht
Rijbroeken met stoffen zitvlak
Vorig bericht
Anatomische hoofdstellen, waarom en welke kies je?
Menu