Welke cap moet je kiezen? En feiten en fabels over caps!

Toen ik vroeger begon met paardrijden moest je tot 16 jaar een cap op en daarna mocht je zelf kiezen. Af dus 🙂 want het was niet stoer zo’n ding op je hoofd. Gelukkig zijn we heel wat jaren verder en stap ik nu echt niet meer zonder op: ik heb maar 1 hoofd en hoewel ik niet zullen hele spannende dingen doe en dus meestal wel blijf zitten vind ik het toch een fijn idee bescherming te hebben.

Een cap kiezen, waar moet je op letten?

Het belangrijkste bij het kiezen van een cap is de goede pasvorm! Vaak genoeg kom ik nog ruiters tegen waarbij iedere keer de cap voor de ogen kukelt bij een sprong omdat hij eigenlijk net niet goed zit.

  • Als eerste moet je een idee hebben van de omtrek van je hoofd natuurlijk: meet het aantal centimeters zo: Je legt een meetlint 2,5 cm boven je wenkbrauwen ongeveer en dan weet je de omtrek!
  • Daar stopt het niet: het belangrijkste is de pasvorm! Ik ben heel wat winkels afgelopen voor ik de cap had gevonden die bij de vorm van mijn hoofd paste. De meeste had ik veel te veel ruimte aan de zijkant van mijn hoofd en zat hij voor en achter juist te strak! Zoek een cap die comfortabel zit voor je: niet te veel klemt of te strak zit.
  • De belangrijkste test die je moet doen als je een cap gaat passen: schud je hoofd flink heen en weer en op en neer: de cap mag niet verschuiven en moet gewoon netjes blijven zitten! Blijft ie dan goed zitten? Buig naar voren en hang je hoofd van even onderste boven (zonder dat je kinbandje aangesnoerd zit): hij mag er dan ook niet af kukkelen natuurlijk!

Soorten caps

Ik vind verstelbare caps het fijnste: ik heb het altijd snel warm en vooral in de zomer zet je hoofd lekker uit. Dan kun je dat knopje draaien en zit hij niet meer zo strak 🙂 bijvoorbeeld:

Lichtgewicht caps zorg er voor dat je helemaal bijna niet meer voelt dat er iets op je hoofd zit maar je toch goed beschermt bent bijvoorbeeld:

Wanneer je het snel warm hebt is het ook handig te kijken naar caps met extra ventilaties zoals:

Bij het crossen zie je vaak net even wat andere caps: iets duurder en met meer keurmerken en handige snufjes waardoor ze net iets veiliger zijn. Crossen wordt vaak als gevaarlijk gezien – wat onder goede begeleiding helemaal niet zo gevaarlijk hoeft te zijn overigens! Maar je hebt maar een hoofd, beschermen is een must! Vaak kun je voor de eventingcaps ook speciale covers kopen: zo bescherm je je cap tegen krassen van alle takken waar je langs komt 🙂

Het merk van Charles Owen heeft bijvoorbeeld:

Het wat duurdere merk KEP italia zie je ook veel: deze zijn super super licht, slecht 400 gram wegen ze.

Cap met valdetectie?

De techniek gaat natuurlijk ook verder en inmiddels zijn er zelfs caps die anderen voor je kunnen waarschuwen dat je gevallen bent! Super handig wanneer je veel alleen rijdt!

Ik heb hem samen met Roxana mogen uit proberen: je zet een app op je telefoon en daar kun je instellen wie hij belt. Op het moment dat hij merkt dat je valt zal op je telefoon een melding komen met de vraag of je okay bent of niet. Druk je niet op tijd op die knop zal hij de mensen die je ingesteld hebt waarschuwen dat er iets mis is. Ze sturen daarbij direct je locatie door.

Dit systeem heet Tocsen en wordt momenteel gebruikt door Uvex bij o.a. deze cap: Uvex Elexxion Tocsen.

Duurdere cap altijd beter?

Alle caps moeten voldoen aan dezelfde veiligheidseisen, dus je kunt altijd verwachten dat een cap die verkocht wordt in een Nederlandse winkel veilig is.

De duurdere caps hebben vaak meer keurmerken en worden dus op meer vlakken getest: die zullen iets veiliger zijn over het algemeen. Daarnaast zal er een deel van de prijs op gaan in extra comfort (bijvoorbeeld betere luchtdoorvoering waardoor het niet zo warm wordt) een speciaal uiterlijk of nóg lichter!

Wanneer je cap vervangen?

Natuurlijk moet je de cap vervangen wanneer je een keer op je hoofd gevallen bent. Er kan intern in de cap schade zijn waardoor hij de volgende keer je hoofd niet meer goed kan beschermen!

Het is ook raadzaam om ongeveer om de 5 jaar en nieuwe cap aan te schaffen: ze krijgen natuurlijk veel te voortduren en je wilt wel dat als je het een keer nodig hebt het je ook goed kan beschermen!

Feiten en fabels over veilgheidscaps

  • Je kunt een cap beter niet in de achterbak van je auto bewaren: het wordt daar vooral in de zomer veel te warm waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd is.
  • Een tweedehands cap kopen is meestal niet aan te raden. Je weet niet of er echt voorzichtig mee omgegaan is maar ook: een cap vormt zich langzaam naar het hoofd van de ruiter.
  • Sommige merken (zoals bijvoorbeeld Samshield) kun je je cap laten controleren na een val of hij nog veilig is of niet!
  • Vallen kan altijd gebeuren, ook van het braafste paard van stal. Meestal gebeuren dit soort dingen tijdens plezier ritjes op een onbewaakt moment.
  • Een cap te warm? Dat hoeft helemaal niet, er zijn genoeg luchtige caps te vinden tegenwoordig! Wanneer het warm is zet je hoofd ook uit: het is dan fijn om een verstelbare cap te hebben zodat hij kan mee groeien 🙂
Category: Ruiter
Volgend bericht
Een paard liegt niet
Vorig bericht
Boek: Grondwerk oefeningen
Menu