Wat voor soort bodyprotectors zijn er en welke moet je kiezen?

Een bodyprotector is een soort valvest voor tijdens het paardrijden. In de eventing/SGW is het verplicht om het te dragen tijdens de cross maar je ziet het ook veel mensen doen tijdens het springen, met hun jonge paarden of voor kinderen! Er zijn verschillende soorten:

  • Een bodyprotector – deze is meestal vrij hard en beschermt zowel je rug als je schouder en de voorkant. Er zijn bij sommige ook extra mouwen te bestellen om je schouders ook vanaf de zijkant te beschermen. Deze koop je voor rond de 100-200 euro.
  • Een rugprotector – deze is ook hard maar zit alleen bij je rug
  • Een airbagvest – Dit is een dun vest welke pas opblaast op het moment dat je valt. Deze beschermt ook je nek en niet alleen je rug/schouders. Een airbagvest koop je vanaf 400 euro en daarbij heb je steeds een nieuw gaspatroon nodig wanneer je gevallen bent.

Tijdens de cross is alleen de eerst genoemde toegestaan, regelmatig hebben ruiters ook nog een airbagvest er overheen.

Nadelen aan een bodyprotector?

De mensen die niet of weinig rijden met een bodyprotector vinden vaak dat het ze te veel belemmerd in de beweging: dan heb je waarschijnlijk geen goed passende bodyprotector gehad. Natuurlijk zal je hem wel voelen maar je zou gewoon fijn moeten kunnen rijden! En je krijgt er erg veel veiligheid voor terug!

Zorg dus dat je bodyprotector de juiste maat is: wanneer hij te klein of veel te groot is kan hij natuurlijk veel minder goed beschermen. Ook moet hij goed aansluiten bij de vorm van je lichaam en je niet te veel beperken in je bewegingsvrijheid. Ongeveer elke 5 jaar zou je je bodyprotector ook moeten vervangen!

Bodyprotectors

Bodyprotectors zijn net als caps heel erg persoonlijk: de een heeft een kortere rug waardoor hij tegen het zadel aan komt met de bodyprotector. De andere heeft grotere borsten die niet in elke bodyprotector fijn zitten.

Ga dus altijd eerst passen in de ruitersportwinkel of probeer het rustig thuis eens uit als je het online besteld.

Er zijn bodyprotectors die bestaan uit onafhankelijk bewegende blokjes, maar ook die uit één geheel bestaan en wat zachter aanvoelen. De een kun je op meer plekken verstellen dan de andere.

Voorbeelden van bodyprotectors voor volwassenen zijn:

  • HB Bodyprotector Flex – Deze bestaat uit verschillende blokjes waardoor die apart kunnen bewegen. Je kunt hem vestellen met klittenband en veters aan de zijkant.
  • BR Bodyprotector Leopard – Deze bestaat ook uit blokjes voor iets meer bewegingsvrijheid. Deze stel je zowel aan de bovenkant als om de taille met klittenband.
  • Sir Lancelot 8 point Bodyprotector – Deze bodyprotector met blokjes verstel je d.m.v. klittenband op 8 plekken: 2x 3 losse bandjes in de taille en 2 op de schouder.
  • Airowear Bodyprotector Outlyne – Deze is speciaal ontworpen voor vrouwelijke vormen en is dan ook makkelijk verstelbaar voor de verschillende vormen. Hij is gemaakt van speciaal zacht foam die zich fijn vormt naar je lichaam. Deze bodyprotector is zacht en flexibel.

Keurmerken bodyprotectors

Ook de bodyprotectors hebben keurmerken. Er zijn 3 levels van het belangrijkste BETA keurmerk:

  • Level 1 – Zwart Label – Mag alleen gebruik worden door gekwalificeerde jockys in de rensport en is niet geschikt voor ruiters.
  • Level 2 – Bruin label – Is geschikt voor ruiters met een klein risico alleen op een zachte ondergrond.
  • Level 3 – Paars label – Deze mag overal voor gebruikt worden en is ook toegestaan in de cross!

Bodyprotectors kind

Niet alle kinderen staan er om te springen om zo’n bodyprotector om te moeten maar het is natuurlijk wel weer een stukje veiliger! Als ze het van jongs af aan gelijk al gewend zijn is er vaak ook helemaal geen discussie meer over.

Voor kinderen zijn er zowel echte bodyprotectors als de airbagvesten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld:

Rugbeschermers

Mensen die niet crossen en niet persee een volledige bodyprotector willen dragen kiezen ook nog al eens voor aparte rugbeschermers.

Deze bieden iets minder bescherming dan een gewone bodyprotector tijdens het paardrijden maar je bent toch iets beter beschermt. Deze zijn doorgaans iets lichter dan de gewone bodyprotectors.

Voorbeelden zijn:

Dit type vesten is dus niet toegestaan bij de cross!

Airbagvesten paardrijden

Een airbagvest bied net even wat andere bescherming dan een gewone bodyprotector. Je ziet ook steeds meer dat mensen zowel een gewone bodyprotector als een airbagvest dragen (vooral in de eventing). Als je er vanaf valt blaast deze (met een aardige knal trouwens) op en heb je een persoonlijke airbag rondom je volledige romp nog voor je op de grond ligt.

Zo’n vest zit vast met een kabeltje aan je zadel: zodra je er afvalt schiet die door de kracht los en zal je vest opblazen. Iedere keer zul je wel een nieuw patroon moeten kopen zodat je vest weer opnieuw opgeblazen kan worden. Niet vergeten dus om je kabeltje los te maken als je af stapt, meestal zal je airbag vest niet gelijk opblazen (tenzij je er erg atletisch met een flinke sprong vanaf gaat) maar het is knap lastig met zo’n kabeltje.

Voorbeelden van airbag vesten zijn:

Category: Ruiter
Volgend bericht
Boek: Grondwerk oefeningen
Vorig bericht
Welke supplementen voor je paard voor een sterke spieren in de bovenlijn?
Menu