Paard last van de vliegen op zijn hoofd? Vliegenmasker!

Er zijn paarden die last hebben van de vliegen in de warmere periodes waardoor ze vaak ontstoken ogen hebben. Of die steeds schudden met hun hoofd omdat ze last van de vliegen op hun hoofd hebben. Niet zo prettig natuurlijk. En vliegenmasker kan daarbij zeker een uitkomst bieden.

Wanneer kiezen voor een vliegenmasker?

Wanneer een paard regelmatig schud met zijn hoofd kan het zijn dat hij last heeft van de vliegen of dazen op zijn hoofdof in zijn oren. Of wanneer je steeds ontstoken of traan ogen ziet bij je paard: dat kan ook van de vliegen komen die daar een feestje hebben gehouden! Het ene paard is er gevoeliger voor dan de andere. Vliegenmaskers zijn gelukkig niet zo duur dus je kunt het altijd even uitproberen of het je paard verlichting brengt.

Wat voor soorten vliegenmaskers zijn er?

Er zijn vliegenmaskers die UV werend zijn – voor degene die ook vaak een verbrandde neus hebben bijvoorbeeld. Sommige hebben een uitsparing voor een grote voorplek en ook zijn er vliegenmaskers met een bontrand voor de gevoelige paarden.

Je hebt ze met en zonder neusstuk en natuurlijk ook met of zonder oren, net waar je paard het meeste last van heeft.

Naast kappen heb je ook nog vliegenfrontriemen: die kun je aan het halster doen en dan hangen er sliertjes aan. Eigenlijk gewoon een langere voorpluk die helpt de ogen beschermen. Die zijn vaak voor een paar euro te koop.

De fijnste vliegenmaskers

Een vliegenfrontriem

Dit is de goedkoopste bescherming tegen vliegen – maar die helpt lang niet altijd genoeg, daarnaast moet je paard dan ook vaak een halster om – daar is niet iedereen logischer wijs voorstander van. Een halster gaat niet altijd makkelijk af wann

Bekijk deze vliegenfrontriem

Een vliegenmasker zonder oren

  • Een fijn masker van Horseware waarbij het gaas niet te dicht op de ogen staat – het gaas is voorgevormd. Het wordt vast gemaakt en gesteld met klittenband.
  • Dit masker zonder oren van Equitheme heeft een verstelbaar kopstuk zodat je hem nog iets beter kan afstellen. Er zit wel bont in – jammer genoeg is het geen echte schapenwol dus het kan wel wat sneller warm worden – maar ook de randen zijn fleece gevoerd. Fijn dus voor paarden die sneller wondjes krijgen.
  • Het dekenmerk Bucas heeft ook een fijn masker gemaakt: lichtgewicht en uv-werend. Het zit stevig vast en het is ook stevig materiaal!

Een vliegenmasker met oren

Een vliegenmasker met neusflap

Een heleboel keuzes dus, het belangrijkste is dat je gaat voor een goede pasvorm – dat je paard hem fijn vind zitten en niet te makkelijk afkrijgt maar natuurlijk ook niet knelt. Ga eens rustig langs de ruitersport winkel om ze eens allemaal te voelen en goed te bekijken.

Category: Paard
Volgend bericht
Crossen – welke beenbescherming is nodig?
Vorig bericht
Werken aan je core stability & conditie?
Menu