Kopen van een paard?

Het kopen van een paard is super spannend, zeker als het je allereerste paard is! Maar ook als je het al eerder gedaan hebt is het misschien goed het weer even op te frissen. Hoe kom je nou eigenlijk aan een paard, waar moet je op letten in dat proces? Ik help je op weg 🙂

Waar komt je paard te staan?

Voor dat je uberhaubt op pad gaat om te zoeken naar een paard is het goed om te gaan bekijken waar je je paard wilt gaan stallen. Strak heb je een paard en kun je hem nergens kwijt! In de ene regio is het makkelijker een goede stalling te vinden dan in de andere regio.

Tegenwoordig komen de paarden op eigenlijk alle stallen elke dag wel een paar uur buiten maar wist je dat het voor de gezondheid van je paard het beste is als hij minimaal 8 uur vrije beweging heeft? De paarden zijn gemaakt om “hapje stapje” te doen 24 uur per dag. Dus hoe dicht bij je dat kunt komen hoe gelukkiger je paard zal zijn over het algemeen. Sommige hebben moeite om in een (grote) kudde te staan, de ander houd misschien helemaal niet van de regen en komt dan al snel bij het hek staan – dus vooraf is het niet altijd makkelijk te bepalen wat voor stalling je nodig hebt maar het is goed om stil te staan wat voor de meeste goed zal zijn.

Wat voor paard ga je naar op zoek?

Dan is het belangrijk om stil te staan wat je doel is met je paard, wil je gewoon recreatief rijden? Of is de bedoeling dat je meer in de sport gaat rijden? Bedankt daarnaast hoe handig je zelf ECHT bent. Je kunt wel een sportcarriere willen, maar een gemiddeld sportpaard met veel bloed is lang niet voor iedereen makkelijk te rijden. Dan is het handiger om eerst voor een iets milder gefokt paard te gaan.

We zien bijvoorbeeld veel dat (jonge) kinderen op een (veel) te pittige pony of groene worden gezet omdat zij denken dat ze het wel aan kunnen maar ze raken al heel snel het vertrouwen kwijt. Beter om dan voor een meer ervaren (en bijvoorbeeld al veel oudere) pony te kiezen.

Samen met je instructeur kun je vaak het beste kijken wat voor soort paard bij je past. Verkijk je niet op een bepaald ras want lang niet alle paarden van 1 ras zijn het zelfde.

Een kleur is voor sommige mensen belangrijk: die willen geen schimmel (en komen uiteraard wel met een schimmel thuis :-)) maar eigenlijk moet dat je laatste criterium zijn. Veel belangrijker is dat ze gezond zijn en dat ze goed bij je passen. Ze moeten niet te groot zijn, maar ook niet te klein. Let ook eens op de lengte van de rug: we zien zo vaak dat het formaat zadel wat de ruiter nodig heeft voor zijn bilpartij helemaal niet past op de lengte van de rug van het paard!

Waar vind je een nieuw paard?

Veel paarden worden vaak via via verkocht, dus vraag vooral rond in je paarden-kring. Ook worden regelmatig paarden via bijvoorbeeld Marktplaats of Sporthorses verkocht.

Op Facebook waren er voorheen altijd veel groepen waar je paarden kon zoeken maar ze proberen sinds een paar jaar te voorkomen dat dieren verkocht worden via Facebook. Je hebt vaak wel groepen waar paarden “maatjes’ zoeken dat zijn verkapte verkoop advertenties!

Als je een paard hebt gevonden vraag altijd vooraf om filmpjes zodat je die vooraf al even kunt beoordelen al dan niet samen met je instructeur. En probeer ook zoveel mogelijk informatie te halen: hoe zit het met stalgebreken, hoe braaf is hij met laden of bij de smid? Kan hij met andere paarden? Hoeveel komen ze nu buiten? Heeft het paard vaak blessures gehad? Je moet ze uiteraard vertrouwen op hun blauwe ogen – dus neem het wel met een korrel zout, maar iets is beter dan niets.

Ziet het eruit dat het “to good te be true” is? Dan is dat het meestal ook!

Een paard bekijken

Heb je wat gevonden en overweeg je om een afspraak te maken om te gaan kijken! Leuk. Ga altijd meerdere keren kijken bij een paard, zeker als je zelf nog niet zo ervaren bent.

Neem altijd iemand mee om te gaan kijken bij een paard – het liefst iemand die er wel een beetje verstand van heeft maar vooral ook rationeel kan blijven denken. Je zult niet de eerste zijn die opslag verliefd wordt en vervolgens niet meer kan nadenken.

Als je op stal aan komt beoordeel dan goed hoe hij er bij staat: bekijk de huisvesting van het paard, hoe ziet zijn vacht eruit? Hoe goed zijn zijn hoeven onderhouden? Hoe kijkt hij uit zijn ogen en wat vertelt het orenspel van het paard?

Als het paard al opgezadeld en al klaar staat kan dat iets betekenen – maar dat hoeft ook helemaal niet. Probeer zelf zoveel mogelijk te doen zodat je kan zien hoe hij reageert op dingen en op jou. Kijkt hij al boos als je met het zadel aan komt? Goede kans dat het zadel helemaal niet zo goed past – maar dat kan opgelost worden zolang er maar geen blijvende schade is. Check dan vooral hoe gevoelig hij is over zijn rug.

Als je zelf al wat ervaring hebt met paarden en weet hoe je beweging moet beoordelen kun je de verkoper vragen het paard even aan de hand te laten stappen en draven zodat je dat kunt beoordelen. Daarna is het ook altijd verstandig om het paard in losse beweging te zien om zo te kijken of het paard goed loopt.

Bij het rijden kun je het beste vragen of de verkoper het paard eerst voorrijd, mocht hij of zij dat niet willen kan dat ook een reden hebben uiteraard. Een goede reden of een slechte. Vertrouw je het zelf niet? Stap dan niet op! Je zal niet de eerste zijn die tegen een bakwand klettert omdat de verkoper niet (helemaal) eerlijk is of omdat je jezelf toch een beetje overschat hebt.

Kopen of toch niet?

Als je overweegt om een paard te kopen ga er dan altijd nog een keer naar toe samen met je instructeur/instructrice zij kennen je het beste en hebben vaak veel inzicht in paarden. Ze kunnen makkelijk beoordelen of dit een match gaat worden of niet. Wil je een paard gebruiken voor buitenritten, springen of eventing, check dan altijd even of je dat met het paard mag proberen – het liefst op voor het paard vreemd terrein zodat je goed kan zien hoe hij daar op reageert. Dat is echt helemaal niet gek om te vragen en geeft je een schat aan informatie.

Daarnaast is het verstandig om een paard ALTIJD te laten keuren door je eigen dierenarts. Maak nooit gebruik van een ouder rapport of een keuring door een dierenarts die het betreffende paard al kent. Afhankelijk van je doel en de leeftijd van het paard kun je er naast een klinische keuring er ook voor kiezen het paard op de foto te zetten. Naar mate paarden ouder worden is er altijd wel wat te vinden – maar zeker als je plan echt is om er in de sport iets mee te willen doen is dat altijd verstandig om toch te doen. Een klinische keuring is slechts een moment opname en er kan later altijd nog iets mis blijken te zijn: maar je haalt er wel al een deel ellende mee weg.

Als je paard op stal staat

Als je paard is goedgekeurd je hebt hem gekocht en hij staat bij je op stal dan begint het pas! Houd er rekening mee dat er voor een paard veel veranderd: andere stal, andere mensen, vaak ook ander voer. Meer of juist minder naar buiten. Dat kan allemaal resulteren in ander gedrag dat je eerder van hem gezien hebt. Probeer dus steeds na te gaan waar een gedragsverandering vandaan kan komen.

Het ene paard heeft er baat bij om gelijk lekker aan de slag te gaan, grondwerk, rijden, longeren. De ander wil liever eerst even rustig acclimatiseren. Probeer dat dus goed aan te voelen en te kijken naar je paard.

Dan is het ook belangrijk om te zorgen voor goed passend harnachement: soms kun je een zadel bij een paard overkopen maar dat betekend niet altijd dat dat direct een goed passend zadel is! Samen met zadelpasser Raisa van Zadel-Logisch schreef ik een handig e-book waarbij je zelf leert kijken naar je zadel en of het goed ligt zodat je zelf kunt beoordelen of het tijd is om een zadelpasser erbij te halen op korte termijn.

Category: Paard
Volgend bericht
Hoe beweegt een paard
Vorig bericht
Een goede instructeur vinden?
Menu