Een onderlegger voor je zadel, wanneer en welke kies je?

Een goed passend zadel is essentieel: daarvoor zul je echt bezig moeten gaan met een goede zadelmaker! Die kan zien of je zadel qua pasvorm klopt met de vorm die de rug van je paard heeft en of hij goed in balans ligt, nergens prikt, niet te lang is etc etc.

Een goed passend zadel heeft geen onderlegger nodig?

Dat is een van de veel gehoorde zinnen. Er zit zeker wel een kern van waarheid in: een zadel wat niet goed past zal niet ineens magisch wel passen door het toevoegen van een onderlegger of zadelbontje. De vorm van de curve en de lengte e.d. moeten al passend zijn voor je paard!

Een paard veranderd het hele jaar door qua bespiering: denk aan intensievere trainingsperiodes, of komt aan in gewicht door dat ze weer de wei in mogen. 1 keer een passend zadel er op laten aanmeten en dan klaar zijn – dat is dus onmogelijk. Maar je wilt natuurlijk niet iedere maand weer een nieuw zadel hoeven kopen neem ik aan! Daarom zijn er veel zadels met verwisselbare kopijzers maar ook waar je risers onder de kussens van het zadel kan stoppen om het beter in balans te krijgen.

In sommige gevallen is het zadel zelf niet aanpasbaar genoeg, of heeft je paard artrofie opgelopen: de spieren zijn verdwenen door een te krap zadel. Dan kan het raadzaam zijn om een onderlegger onder je zadel te leggen. Doe dat altijd in overleg me je zadelmaker want daarmee pas je natuurlijk de pasvorm van je zadel aan!

Wat voor soorten onderleggers zijn er

Er zijn eigen 2 soorten onderleggers: onderleggers die overal gelijk zijn en puur voor extra drukverdeling/ruimte voor de spieren zorgen, ze passen de ligging van het zadel niet aan. En onderleggers waarbij je inlages kunt toevoegen om de ligging van het zadel aan te passen.

Wanneer je voor een bonte variant wilt gaan kun je het beste kiezen voor een met echte schapenwol: dat is wat duurder maar blijft wel langer goed. De synthetische varianten verliezen snel hun dempende werking en de haren gaan helemaal in elkaar klitten en zijn dan dus eigenlijk zinloos.

Wist je dat een gelpad-onderlegger juist niet steun geeft waar je paard het nodig heeft? Waar er meer druk zit zal de gel juist aan de kant gaan en daarmee juist niet beter de druk verdelen..

Vraag altijd advies aan je zadelmaker!

Voor je een bontje onder je zadel legt: check altijd het advies van je zadelmaker. Ook met een onderlegger die niet aanpasbaar is verander je wel de pasvorm van het zadel. Je zadel kan zo te krap worden en juist problemen gaan veroorzaken. En andersom: als je van je zadelmaker eerst een onderlegger moest, trek hem dan er alleen onder vandaan als je paar zo dusdanig is toegenomen in bespiering dat het ook echt nodig is en kan, en ook dan in overleg met je zadelmaker!

Category: Paard
Volgend bericht
Een deken: wanneer doe je welke op en waar let je op?
Vorig bericht
Beter longeren
Menu