Een deken: wanneer doe je welke op en waar let je op?

Een deken: de een zweert erbij en de ander wil absoluut geen deken. In sommige gevallen hebben de paarden veel baat bij een deken: ze kunnen zich misschien niet (meer) zelf warm houden. Of ze krijgen juist een te dikke vacht waardoor ze te nat worden tijdens de training waardoor een deken meer comfort kan bieden aan je paard.

Feiten en fabels over dekens

  • Er hoeft geen vuist te passen tussen de buiksingels en de buik. Zorg dat ze nauw aansluiten. Als ze te veel ruimte hebben kunnen ze er in blijven hangen.
  • Paarden zetten normaal hun haren uit om zo te zorgen voor meer warmte. Denk er dus om wanneer je een ongevoerde regendeken om doet dat ze het daardoor misschien juist kouder kunnen krijgen.
  • Een paard welke gezond is moet prima buiten kunnen staan zonder gebruik van een deken.
  • Een ouder paard kan zeker baat hebben in de winter bij een deken: die hebben vaak al moeite genoeg om op gewicht te blijven. Als ze zich ook nog warm moeten houden kan dat misschien net te veel energie kosten.
  • Het is beter om tijdens het uitstappen GEEN deken op te leggen en hem goed af te laten koelen na de training voor je een deken op legt. Waarom? Lees dit blog!

Wanneer welke deken?

Veel deken merken werken met “gram” om aan te geven hoe dik hun deken is. Gemiddeld is 0-100 gram voor tussen de 10 en 15 graden, 100-300 grams voor tussen de 0-10 graden en 300-400 dus voor onder de nul. Bucas geeft echter per deken aan voor welke temperaturen die geschikt is, super handig. Ze hebben overigens ook dekens die gemaakt zijn om grote temperatuur verschillen op te vangen (bijvoorbeel de Smarttex): veel minder gewissel met dekens.

Leuk al die cijfertjes maar net zoals bij mensen is ook bij elk paard het anders wat ze fijn vinden! Voel dus gewoon bij je paard of hij het warm of koud heeft. Je kunt voelen bij de aanzet van de oren of tussen de achterbenen: als hij daar niet te warm en niet te koud voelt heb je de juiste dikte gekozen.

Er zijn ook steeds meer ademende dekens (bijv van HorseGear of Bucas) op de markt: daaronder gaan de paarden lang niet zo snel zweten als onder niet ademende dekens. En net als mensen kunnen sommige paarden minder goed tegen bepaalde binnenkantjes en gaan daarvan sneller zweten.

Welke maat?

Veel van de dekens worden te groot gekocht. Een deken moet goed aansluiten en niet te veel schuiven. Je paard doet er natuurlijk van alles mee, rollen, draven, spelen. Als hij te groot is kan hij te snel achter de schoft schuiven waardoor het ook niet fijn meer ligt en hij kan natuurlijk ook makkelijker naar links en naar rechts schuiven.

Een deken moet dus voor nauw sluiten en aan de achterkant zal het de billen iets bloot laten: de staartaanzet van de deken moet net over het begin van de staart liggen. Niet er ruim overheen dus.

Op Agradi hebben ze wat foto’s bij elkaar gezocht waar je ook kunt vergelijken met hoe de dekens liggen en of ze te groot of te klein zijn, handig om er even een beeld bij te hebben.

Elke deken heeft ook een andere pasvorm: het ene paard is voor veel breder dan achter of juist andersom. Kijk dus niet alleen naar de lengte van de deken maar ook naar de pasvorm in verhouding met je paard. Vaak is het dus ook gewoon een paar merken/typen proberen voor je weet welke bij je (nieuwe) paard past!

Category: Paard
Volgend bericht
Kalkoenen – wanneer gebruik je ze en welke kies je?
Vorig bericht
Een onderlegger voor je zadel, wanneer en welke kies je?
Menu