Crossen – welke beenbescherming is nodig?

Als je voor het eerst gaat crossen kun je het rustig eens met normale peeskappen doen – zeker de eerste lesjes zijn vaak nog niet zo spannend en er worden nog geen hele moeilijke hindernissen gesprongen. Maar als je vaker en of serieuzer wilt crossen is het verstandig om te kijken naar goede beenbescherming. Voor zowel de voor als achterbenen.

Eventing beenbeschermers

Waar de crossbeenbeschermers anders zijn dan de gewone peeskappen is dat ze natuurlijk ook bescherming bieden aan de voorkant van het been. Daar raken ze immers de boomstammen wanneer ze hun benen niet goed optillen. En die vallen natuurlijk niet om zoals een springbalk. Al zijn er tegenwoordig steeds meer “breekbomen” waarbij een mechanisme zorgt dat de boom omvalt of wegklapt om te voorkomen dat jullie over de kop vliegen!

In die beenbeschemers zit vaak een extra plaat die voor extra bescherming zorgt.

Je koopt vaak de voor en achterbeen beschermers los, let er dus goed op welke je besteld. Er zijn beenbeschermers van rond de 50 euro per setje van 2 (bijvoorbeeld de QHP eventing voorbeenbeschermers) maar ook voor 120 euro (zoals deze Kentucky Eventing Airtech boots front). En natuurlijk er tussen in voor rond de 80 euro (WeatherBeeta Cross country Front)

Het belangrijkste wanneer je de beschermers gaat aanschaffen is dat er een beschermende plaat aan de voorkant van de benen zit én dat ze natuurlijk goed passen voor je paard. Allicht heeft een stalgenootje crossbeschermers die je even mag proberen hoe ze bij je paard passen.

Achterbeenbeschermers

De achterbeenbeschermers zorgen vaak voor hilarische beelden: lang niet alle paarden vinden het maar gewoon dat die dingen om hun achterbenen zitten. Ze kunnen ineens hun achterbenen heel hoog of raar op tillen. Als je die voor het eerst om doet – loop dan ook eerst even een stukje met ze aan de hand voor je verder gaat opzadelen. Dan kunnen ze er even aan wennen.

Voorkom schade aan de spieren en pezen!

Veel mensen realiseren zich niet dat het zeker door zo’n cross erg warm kan worden onder beenbeschermers. Door de warmte kunnen de eiwitten in het been stollen en daardoor blijvende schade aanrichten. Zorg er dus voor dat je de been beschemers zo snel mogelijk af doet – houd ze zo kort als mogelijk is om – en stap daarna nog lekker wat door het water of koel het gewoon af door af te spuiten of sponsen na het crossen.

Springschoenen – nodig of niet?

Springschoenen kunnen helpen om te voorkomen dat je paard zijn voorijzers aftrapt of dat ze op hun eigen hoef of hoefballen staan. Het kan ook bescherming bieden tegen kalkoenen die je in draait voor de cross. Het is vaak raadzaam om ze wel om te doen – om de voorbenen. Let er wel op dat veel paarden gevoelig zijn de kootholte, je kunt het vooraf insmeren met bijvoorbeeld sudocreme of vaseline zodat ze er geen last van krijgen, of je kiest voor een springschoen met een bondrandje.

Category: Paard
Volgend bericht
Een goede instructeur vinden?
Vorig bericht
Paard last van de vliegen op zijn hoofd? Vliegenmasker!
Menu