Beter longeren

Ik ben dol op kennis vergaren en zeker nu we momenteel zelf met een projectje bezig zijn waarbij meer kennis wel handig is. Zodoende kwam ik al een paar keer uit op de website/blog van Mireille en van de week had Rianne van Horse in Mind haar ook in de podcast.

De podcast gaat niet zo zeer over longeren maar wel revalidatie paarden, en wanneer je een paard wel of niet traint. En wat ik ook mooi vond aan de podcast is dat zij ook aangeeft dat je jezelf als paardenmens continue blijft ontwikkelen: er komt steeds meer nieuwe kennis. Als we kijken naar hoe we dingen 10 jaar geleden deden is er gelukkig een hoop veranderd, en hopelijk kijken we over 10 jaar terug naar nu en is er weer veel verbetert.

Verticale balans aan de longe

Goed we hebben het dus vaak over het rechtrichten – onder het zadel kan ik wel goed voelen als ze scheef gaan en dat redelijk corrigeren. Maar aan de longe is dat een ander verhaal. Als je kijkt naar de verticale balans – dus of het paard niet te veel naar links hangt of naar rechts maar netjes het gewicht verdeelt over 4 benen – dan gaat dat aan de gemiddelde longe nogal gauw mis.

Wat doen we dan? Hulpteugel hier hulpteugel daar. Ik was al zo ver dat ik vooral werkte met de dubbele longe maar ook daarmee zag ik vaak dat ze toch veel scheef liep, met vooral rechtsom alle gewicht op de binnenschouder en het hoofd naar buiten.

Zo doende kwam ik Mireille’s boek tegen: “Longeren met takt”. Ik zal je verklappen ik ben niet echt een lezer maar dit boek had ik in bijna 1 adem uit. Super interessant en ze laat vooral veel met foto’s zien hoe paarden lopen, wel of niet in balans en hoe je dat zelf beter kunt zien.

Bewuster longeren

Bij het rijden hoor je het vast vaak van je instructeur – dat je bewust bezig moet zijn met hoe je paard loopt, wat jij doet, welke route je gaat nemen en niet maar gewoon een beetje hobbelen. Dat kan natuurlijk wel maar dan train je niemand :-). Zo geldt het eigenlijk ook een beetje met het longeren en Mireille helpt je heel praktisch in dit boek aan allerlei dingen waar je goed naar kan kijken, super fijn.

Ook schrijft ze concrete oplossingen in het boek voor het naar buiten of naar binnen vallen en meer veel voorkomende longeerproblemen. Ik vond het super interessant en ben afgelopen week hard aan het oefenen geweest met het longeren van “vierkanten” – dat is in stap nog best leuk te doen maar voor de rest moet ik nog goed oefenen.

Bestel “Longeren met takt”

Category: Boeken
Volgend bericht
Een onderlegger voor je zadel, wanneer en welke kies je?
Vorig bericht
Een paard liegt niet
Menu