Anatomische hoofdstellen, waarom en welke kies je?

De ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. Als je terug kijkt over de afgelopen jaren zul je zien dat een hoop onderdelen ontzettend ontwikkeld zijn. Zo zijn er ook al een aantal jaar zogenaamde anatomische hoofdstellen op de markt voor je paard.

Waarom een anatomisch hoofdstel?

Waarom zou je denken, dit hoofdstel zit toch prima? Misschien is het ook wel echt prima voor jou en je paard. Maar misschien zijn er kleine dingen die je paard altijd doet die kunnen verbeteren wanneer je kiest voor een anatomisch hoofdstel:

  • Schud je paard zijn hoofd tijdens het rijden?
  • Wil hij altijd graag zijn hoofdstel afschuren?
  • Wil hij geen contact aannemen?

Dit zijn allemaal dingen die bij het hoofdstel weg zouden -kunnen- komen. Natuurlijk kan het ook een andere (medische) oorzaak hebben maar je moet ergens beginnen toch? Over het hoofd van je paard lopen veel zenuwen die heel gevoelig zijn, de “ouderwetse” hoofdstellen zorgen soms juist op druk op dat soort gevoelige punten. Het ene paard heeft daar helemaal niet zo’n last van, en de andere zal ineens heel anders gaan lopen met een anatomisch gevormd hoofdstel!

Kwestie van eens proberen, misschien heeft een stalgenoot een anatomisch gevormd hoofdstel die je een keer kunt lenen om uit te proberen. Er zijn ook zo veel verschillende hoofdstellen die allemaal net weer anders zijn.

Het klinkt natuurlijk prachtig, maar het nadeel van de anatomische hoofdstellen is dat ze niet heel makkelijk aanpasbaar zijn: net zoals wij mensen ook allemaal verschillend zijn, zijn paarden dat ook. Dus het ene anatomische hoofdstel kan het ene paard prima passen en heel fijn op laten lopen, terwijl het andere paard er helemaal niets mee kan. Echt een kwestie van puur uit proberen hoe het valt bij jou paard en of hij het prettig vind.

Wedstrijden rijden met anatomische hoofdstellen?

Wil je wedstrijden rijden? Let dan even op of het hoofdstel wat je wilt toegestaan is tijdens de wedstrijd. De meeste zijn inmiddels toegestaan maar check altijd even bij de KNHS zelf welke hoofdstellen op dat moment goedgekeurd zijn! De Rambo Micklem heeft bijvoorbeeld een ring op de neus: die mag niet tijdens je wedstrijd!

Welke anatomische hoofdstellen zijn er eigenlijk?

Rambo Micklem

Waarschijnlijk is dit het meest bekende anatomisch gevormde hoofdstel die er is en wordt ook door veel mensen gebruikt. Het hoofdstel is speciaal ontworpen om de 5 gevoeligste plekken van het hoofd te vermijden. Ook wordt door de speciale vorm de druk op de neus verzacht en de bakstukken laten de tanden en de kiezen vrij.

Veel mensen merken dan ook aan dat de paarden rustiger worden in de aanleuning, ze beter kunnen afkauwen en minder schudden met het hoofd. Ook vooral door jonge paarden wordt het hoofdstel als heel prettig ervaren.

Bestel hier de Rambo Micklem

Harry’s Horse Hoofdstel Anatomic

Ook Harry’s horse heeft een anatomisch hoofdstel ontwikkeld, zowel het kopstuk als de neusriem zijn anatomisch gevormd. Dit hoofdstel is vooral budget technisch een stuk leuker dan de bijvoorbeeld de Micklem. De reviews zijn er ook positief over. Hij is er zowel in cob als in full. Hij heeft wel nog steeds iets meer riempjes (zoals de keelriem) dan bijvoorbeeld de Rambo Micklem serie maar vooral bij het kopstuk en de neus worden de drukpunten ontweken.

Bestel hier de Harry’s Horse Anatomic

QHP Hoofdstel Ontario

Ook deze is vooral voor het budget erg prettig met 79,95! Het is wel een hoofdstel voor bont liefhebbers zoals je ziet: het is overal zacht onderlegt met bont. Goed voor paarden die vooral een gevoelige huid hebben. Het is een nieuw hoofdstel van QHP dus er zijn nog niet veel ervaringen mee!

Deze lijkt wel iets meer op een traditioneel hoofdstel met de sperriem en een keelriem.

Bestel hier QHP Hoofdstel Ontario

QHP Hoofdstel Sedna

Dit hoofdstel ontziet net als de andere hoofdstellen de gevoelige punten op het paarden hoofd. Zij hebben een breed kopstuk om de druk beter te verdelen en de druk op de nekband te minimaliseren. Speciaal in dit hoofdstel is de gelpadding is het kopstuk en de neusriem.

Veel paarden lopen fijn op dit hoofstel, sommige vinden echter de extra riem aan de neusriem niet heel prettig. Dit hoofdstel heeft ook weer een traditionele keelriemn

Bestel hier QHP hoofdstel Sedna

Hoofdstel Horsegear Aquila

Dit hoofdstel lijkt erg op de QHP Sedna, maar heeft een iets breder riempje wat onder langs het hoofd loopt. Ook hier is weer het kopstuk extra breed gemaakt om de druk goed te verdelen en is uitgesneden bij de oren. De neusriem is iets smaller dan die van de QHP Sedna.

Er is een gewone versie, en een deluxe versie. De deluxe versie heeft iets fijner leer, straas stenenen de deluxe heeft wel een nog iets smallere neusriem (3 cm, versus 3,5) dan de gewone versie.

Bestel hier de Horsegear Aquila, of de Horsegear Aquila Deluxe

Anky Anatomical Shape Noseband

Anky heeft ook een anatomisch gevormd hoofdstel: al is dat anatomische onderdeel wel redelijk beperkt aan dit hoofdstel. Het ziet er nagenoeg uit als een gewoon dressuurhoofdstel met lak, blinkbling en aansnoerneusriem.

Het heeft een anatomisch gevormd kopstuk met zachte padding, de neusriem is ook fijn breed om de druk goed te verdelen en de vorm van de neusriem is anatomisch om zo meer ruimte te geven voor het bit. Toch is het een populair hoofdstel, waarschijnlijk onder de ruiters die wel iets meer anatomisch gevormd willen maar toch meer bij het traditionele ontwerp willen blijven.

Bestel hier het hoofdstel Anky Anatomical Shaped Noseband

Category: Paard
Volgend bericht
Welke stijgbeugels moet je kiezen?
Menu